A Listák Választása

A Listák Választása

A BÜK választási hírleveléből már tudható, hogy a 2018. évi kamarai választás a listákról fog szólni. Németh Zsolt elnökjelölt és Tóth M. Gábor elnökjelölt is nyilvánosságra hozta a saját listáját. Utóbbi azzal zárta kampányát, hogy mindenkit megkért: szavazzanak az erősebb kamaráért tenni akarók listájára.

A kalapács és a szög

De azt is írhatta volna az elnökjelölt: szavazzanak a változatlanság listájára. A listán szereplő jelöltek mintegy 90%-a ugyanis jelenleg is kamarai tisztségviselő. Jónéhányan már 4-8-12 éve ott vannak a kamaránkban, beleértve az elnökjelöltet is. Pedig ahogyan azt egy kollégánk megjegyezte, a kamara eddigi tevékenységére nem sok budapesti ügyvéd mondta, hogy “minden nagyon szép, minden nagyon jó, mindennel meg vagyok elégedve”…

S most folytatni akarják. Talán felvarrva néhány ráncot, talán tényleg egy erősebb kamarát elképzelve, amelyik határozottabban tartja markában a tagságot. Az elnökjelölt a fegyelmisek közül jött, s legfontosabb bázisát is a fegyelmisek kamarán belüli csoportja adja (így az elnökjelöltet és két elnökhelyettes jelöltet is a lista szerint). Csak remélni lehet, hogy az „erős kamara” nem a „még fegyelmezőbb kamarát” jelenti. Ugyanis akinek kalapácsa van, azzal előfordulhat, hogy mindent szögnek néz.

Kettős mérce

A Kollégák a XXI. századi Ügyvédségért Egyesület és az Ügyvédi Összefogás Egyesület közös listáját nem hagyták szó nélkül az „ancien regime” listájának tagjai. Arról beszéltek, hogy a K21 csoport „összebútorozott” a 2014-es választásokon kétes hírnevet szerzett Ügyvédi Összefogással. Azonban a 2018-as Ügyvédi Összefogás sem módszereiben, sem személyeiben nem azonos a 2014-essel.

Céljaink hasonlók – erről közös nyilatkozatot is tettünk. Hisszük, hogy csak vállvetve indíthatjuk el végre a kamarát a változás útján. Ugyanakkor választási ellenfeleink – éppen azok, akik a legsúlyosabb aggályokat fogalmazták meg az együttműködéssel kapcsolatban – saját listájukon szerepeltetik a 2014-es ÜÖ elnökjelöltjét és néhány akkori jelöltjét, ezzel egyfajta kettős mércét vezetve be.

Politikailag intakt kamarát!

A megfogalmazás Tóth M. Gábor elnökjelölttől származik. Ugyanakkor a napi politikai híreket ismerők aggodalommal szemlélhetik az általa közzétett listát, mivel az ott jelölt vezetőség több szállal köthető a kormánypárthoz.  A politika befolyásszerzése veszélyeztetné az ügyvédség függetlenségét, és kiszolgáltatottá tehet minket, jelentősen csökkentve érdekvédelmi lehetőségeinket. Elég csak a mostanában felröppent pletykára gondolni, amely a Nemzeti Ügyvédi Irodák belátható időn belül bevezetésével ijesztget. Ha valóban felmerülne egy ilyen terv, akkor olyan kamarára van szükség, amely az élére áll az ügyvédi ellenállásnak, nem pedig olyan, amelyik a hátunk mögött megköti a számára előnyös alkukat (lásd. például a matrica ügyet).

Az alapvető különbség

A két elnökjelölt választási programja és közzétett listája közötti alapvető különbség az, hogy míg az „ancien régime” a kamarát helyezi középpontba, addig a „Változás listája” az ügyvédet. Meg kell érteni végre, hogy nem az ügyvéd van a kamaráért, hanem a kamara van az ügyvédért! A kamarai tisztség nem hitbizomány, nem egy titulus, amit a névjegyen kell szerepeltetni. A kamarai tisztség szolgálat, kőkemény érdekvédelem, folyamatos támogatás és segítség a tagság részére.

Ezt várjuk el a kamarai vezetéstől. És erre teszünk ígéretet, ha a választók megválasztanak minket, és elfoglalhatjuk a szükséges tisztségeket.

A Listák Választása

Cikkünk elején arról írtunk, hogy ez a választás a listáké lesz. Mindkét elnökjelölt megadta a saját listáját, így legalább két lista bizonyosan lesz. Tóth M. Gábor listája nem enged eltérést: lényegében minden posztra, minden tisztségre állított jelöltet. A „Változás listája” más. Mindössze a megválasztható tisztségek egyötödére ajánlja a változásban elkötelezett kollégákat. E lista mellett mindenki választhat, és nyilván választani is fog további ismerősöket, hiteles kollégákat, akiket szintén ott akar látni a kamara testületében.

Így tehát, ismerve az ügyvédi gondolkodást és szabadságvágyat, kevés az esély rá, hogy bárki is szolgai engedelmességgel csak az elnökjelölti listákon szereplő személyeket fogja megjelölni. Kialakulnak egyéni listák, akár a két „hivatalos” lista keveredésével, és olyan kollégák, kolléganők megválasztásával, akik – vagy saját döntésük, vagy a listák készítőinek döntése alapján – nem szerepelnek egyik listán sem.

De pont ez ebben a szép. Hogy még a listák sem tudnak gátat szabni az ügyvédi szabadságnak 🙂