Döntött a Kúria – végre folytatódhat az érdemi munka!

Döntött a Kúria – végre folytatódhat az érdemi munka!

Mint az ismert, mi, a Kollégák a XXI. századi ügyvédségért csoportosulás megalakulásunktól kezdve megújult és támadhatatlan legitimációjú budapesti kamarai vezetést akarunk. Meggyőződésünk a Kúria mai döntése fényében sem változott: teljes körű szemléletváltást csak új választások hozhatnak. Mert bár a mai ítélet helyreállította a kamara működőképességét, azt biztosan nem mondta ki, hogy a Budapesti Ügyvédi Kamarában rendben mennek a dolgok. Inkább azt erősítette meg, amit mi is folyamatosan állítottunk: hogy a kamara saját problémáit magának a kamarának, a kamara tagságának kell megoldania.

A jelenlegi helyzetben a kamara hatalmába visszahelyezett vezetésének első és legfontosabb feladata, felelőssége, hogy a – társadalmat modellező módon – kettészakadt ügyvédi kart megbékítse ezzel az ügyvédség megtépázott tekintélyének helyreállítására kísérletet téve.

Másrészről előttük a feladat, hogy a kamara működését átalakítsák, a szabályzatokat a tagság méretéhez igazítsák, az átláthatóságot oly módon növeljék, hogy ne lehessen egyetlen ügylettel kapcsolatban sem azt állítani, hogy ott bármiféle visszaélés történt – ahogyan az az utóbbi időben napvilágot látott  némely kamarai szerződés esetében előfordult. S különösen és mindenek előtt, hogy ne fordulhasson elő többé az elmúlthoz hasonló másfél év az ügyvédség életében.

Azt, hogy megválasztott képviselőink munkáját a tagság iránti elkötelezettség és nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás jellemzi, mi sem bizonyíthatja jobban, mint egy új választói közgyűlés összehívása. Az új választás a jelenlegi vezetés képviselői számára bizalmi szavazásként is szolgálhat. Mert véleményünk, hogy a jelen helyzetben nem elegendő, hogy egy bírói döntés előírta az eredeti helyzet visszaállítását. Most az szükséges, hogy maga a tagság dönthessen arról, “visszahelyezi-e” a vezetést 2014-es pozíciójába a bírósághoz hasonlóan, vagy valódi változást akar.

Jogilag ugyan helytálló lehet az az álláspont, hogy mivel a 2014-ben megválasztott elnökség, immár egy jogerős ítélettel alátámasztva, szabályszerűen került köztestületünk élére, úgy a következő általános választásokra 2018-ban kerüljön sor. Jogilag helytálló, azonban meggyőződésünk, lelkiismeretünk azt diktálja, hogy a bizalmi kérdés mentén ideje van az esetleg személyekre is kiható, de alapvetően a szemléletmódot gyökeresen megváltoztató változásokra.

A közeli jövőben a budapesti ügyvédséget nyomasztó problémákat megoldási javaslatainkkal együtt, minden fórumon jelezni fogjuk az elnök és az elnökség megválasztott tagjai felé. Bízunk benne, hogy nyitott kapukat döngetünk majd, mivel az érdek közös: egy erős, társadalmilag megbecsült, biztos megélhetéssel rendelkező, elégedett ügyvédi kar kialakulása és fennmaradása az időnként mégoly viharos társadalmi viszonyok között is. Ehhez kívánunk mindannyiunknak jó egészséget, kellő elkötelezettséget és kitartást!

Döntött a Kúria – végre folytatódhat az érdemi munka!” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. abszolút egyetértek,
  – egy új választás a régi vezetésnek megerősítést, az új feltörekvőknek megbékélést hozhatna.
  – egy új választás hiányában a kételyek nem múlnak el, csak megerősödnek,
  – ha az új választás próbáját – a lezajlott események után – nem képes vállalni a kamara vezetése (bármilyen megfontolásból), akkor azzal csak az alkalmatlanságát támasztja alá.
  Egy Kúria döntéssel szemben nem illik aggályokat támasztani, de nem feledhető, hogy egy törvényszék és egy ítélőtábla másként döntött. Mindezeket a kérdéseket – ahogyan a fentiekben helyesen írjátok – csak egy új választás tehet helyre. Egy érdekvédelmi kamarát nem illik kisajátítani sem a régi vezetésnek, sem egy feltörekvő új csapatnak, akikről nem tudhatjuk, hogy mit fognak képviselni. Jelenleg rengeteg a rokonszenvező velük, de a „puding próbája” csak akkor következik majd, ha megkezdődik a „hatalomgyakorlás”.
  Új választást tehát !!! Minden bírói döntéstől függetlenül.

 2. Kedves Nyírán kolléga!

  Te az ügyfeleidnek is azt szoktad mondani, hogy ugyan a pert a Kúrián jogerősen megnyertük, de ne örüljenek, mert előtte elvesztettük a törvényszéken és az ítélőtáblán? Ugye nem. Akkor itt miért mondod?

  Egyébként, ha tenni akarsz valami a Kamaráért, azt ma is megteheted, nem kell a választásig várni. Munka van bőven, és ha felhívsz engem, szívesen leülök veled és ajánlok egy-két területet, ahol ma is segíthetnél. Nem biztos, hogy a kamarai munkát elnökként kell kezdeni.

  Üdvözlettel

  Köves Péter
  +36-1-429-1300

  1. Kedves Köves Kartárs,
   Ha az én hozzászólásom együtt olvasható lenne az észrevételeddel, akkor talán a kérdés alaptalansága is nyilvánvaló lehetne. Így viszont úgy tűnik, hogy valami óriási hülyeséget mondtam.
   Azt gondolom, hogy az érdekvédelmi kamarámnak nem kellene nyernie a tagságának jelentős részével szemben.
   Az érdekvédelmi kamarának az egyensúly fenntartására kellene törekedni a teljes tagsággal szemben.
   Nem mellesleg pedig arra kellene törekednie, hogy a felmerült kételyeket egy választás próbájának vállalásával eloszlassa.
   Szerintem ha nem vállalja ezt a kockázatot, akkor azzal csak jelentősen rontja az esélyeit az összes tisztségviselő az úgyis elkerülhetetlenül sorra kerülő következő választáson.
   Példaként elég csak a Gyurcsány esetre visszaemlékezni. Ha annak idején a szocialista miniszterelnök időben lemond, akkor most nem lenne olyan mélyponton az a szocialista párt, amely jelenleg még az egyensúly fenntartására is képtelen.
   A hatalomhoz való görcsös ragaszkodás belátható időn belül feltartóztathatatlanul meghozza az ellenhatást.
   Ideje lenne példát mutatni a kamara vezetésének,hogy nem a hatalomhoz való görcsös ragaszkodás vezette a per során.
   Szerintem ez tetszene a kamara tagságának.
   üdv.:
   dr.Ny.G.

Leave a Reply

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .