Site icon Kollégák a XXI. századi Ügyvédségért

IM-államtitkár: a cél a bíróságok gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésének elősegítése

Budapest, 2015. október 28., szerda (MTI) – Az Igazságügyi Minisztérium (IM) arra törekszik, hogy az új jogszabályok alkotásával, a régi jogszabályok átalakításával segítse a bíróságok hatékonyabb és gyorsabb munkavégzését – mondta Völner Pál, a tárca nemrég kinevezett parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatorna műsorában szerda reggel.

    „Minden területen próbálunk olyan lépéseket tenni, hogy a jogszabályalkotás oldaláról lehetőséget biztosítsunk a bíróságoknak a hatékonyabb és gyorsabb munkavégzésre” – közölte az államtitkár.

    Völner Pál elmondta: a tárca a többi között dolgozik az új büntetőeljárási kódexen, valamint a polgári perrendtartás új törvényén. Kitért arra, a polgári perrendtartás új szabályozása például azt tartalmazza, hogy a peres eljárás első szakaszában kötött formában a felek előadhatnák a saját álláspontjukat, majd a második szakaszban gyakorlatilag ehhez az állásponthoz kötötten tárgyalná az ügyet a bíróság.

    Ezzel remélhetőleg lerövidülne az eljárás – mondta.

    Az államtitkár jelezte: „bele kell nyúlniuk” a szakértői rendszerbe is, mert a szakértői szakvélemények megszületése is „elhúzza a pereket”. Hozzátette: Magyarországon az uniós átlagnál jobb a bírósági, ügyészi szervek eljárásainak ideje, de a céljuk az, hogy ez még jobban lerövidüljön.

    Völner Pál szólt arról is, „erős elvárás” a parlamenti államtitkárral szemben, hogy az IM területén is bemutassák, a magyar reformok működnek.

Exit mobile version